Törmäsin Facebookin ihmeellisessä maailmassa aika mielenkiintoiseen ilmiöön. Tai voiko sitä edes ilmiöksi sanoa, koska tähän elämän ikään mennessä oli eka kerta kun tähän törmäsin ja aloin miettimään, että jollakin on sitten vaikea elämä.

Vegaani.

Olen ymmärtänyt, että se joka on ruokavalioltaan vegaani, ei käytä ollenkaan ruokavaliossa eläinperäisiä tuotteita. Wikipedian mukaan tämä on juurikin näin ja se on myös elämäntapa, (veganismi) joka pyrkii välttämään kaikkea eläimille haitallista toimintaa.

No niin. Nyt päästään sitten siihen asiaan mitä ihmettelen edelleen.

Facebookin yhdessä sukkaryhmässä yksi jäsen kysyin, mistä vegaanit hankkivat sukkalankansa. Ensimmäinen päässä pyörinyt ilmaus minulla oli: "MITÄ VI...A?" Ja seuraavaksi mietin, että meneekö vegaanit NOIN pitkälle, että jo sukkalangatkin pitää olla kasviperäsiä, että niistä voi kutoa? Tietääkseni lampaan keritsiminen ei ole eläimelle haitallista vaan jopa enemmän kuin suotavaa. Kyllä, olen kerran nähnyt ulkomaisen eläinohjelman, jossa kolmella lampaalla oli hyvin ylikasvanut villa ja sen uumenista sitten löytyi matoja, ihoa, joka oli vereslihalla jne. Muistaakseni yksi lammas jouduttiin lopettamaan iho-ongelmien laajuuden vuoksi.

No siis takaisin aiheeseen eli siis villaan, jota saadaan lampaasta. Ja muistakin eläimistä; kani, kameli, vuohi jne. Koirankin karvoista olen kuullut, että tulee todella lämpimät sukat/lapaset.

Loppujen lopuksi äkkiseltään kun tuon viestiketjun lukasee läpi, ei saa minkäänlaista käsitystä, että miksi villa ei käy. Aloittaja iskee jossakin vaiheessa vegaaniliiton (vai mikä se nyt onkaan) linkin ja sieltä tupsahtaa jumalaton teksti lampaasta ja sen villasta. Pikasella luvulla villaa EI SAA vegaani käyttää kun se on ns. sivutuote ja päätuote on liha. Ja näin ollen on eläimen raakamainen kasvatus jne tullut esiin ja taas siksi ei saa käyttää.

Viestiketjussa aletaan myös sanomaan, että kasviperäsiä lankoja kun käyttää, sortaa esim. viidakkoa ja näin ollen eläimiä. Kyllä! Joten vegaanien tulisi lopettaa kutominen kokonaan niin eivät millään sorra eläimiä.

Minusta ei koskaan saa minkään muotoista kasvisruokien pipertäjää, lihansyöjä hamaan loppuun asti. Kyllä, en siedä eläinten raakamaista kohtelua, mutta en nouse siitä barrikaadeille enkä mielenosoitusta pystytä. Mielipiteitä on monia. Niin monia kuin on juna-asemalla matkustajia ja moni jää vielä laiturillekin.

Minä tulen kutomaan villasta, puuvillasta, ja muusta. Minun neulomukset ei vie lampaita ahdinkoon eikä sademetsää eläimiltä.

Kiitos.

Olen puhunut.