Yksi ilta jo unta odottaessa aloin miettimään isyyden tunnustamista. Ennen vanhaan lapset tehtiin avioliitossa ollessa eikä lasten isän isyydestä oltu epävarmoja. Näin siis ainakin oletettiin vaikka kyllähän jo tuolloinkin ollaan petetty puolisoa ja lapset ovat olleet saman isän vaikka totuus olisikin ollut ihan toinen.

Nykyisin jos lapsi syntyy parisuhteeseen tai avoliittoon, joudut päättämään, haluatko lapsellesi virallisen isän. Jos näin päätät, että lapselle annetaan virallinen isä, menette tunnustamaan lapsen. Tai eihän äiti siellä tunnusta lastaan vaan isä.

Kysymykset ensimmäisellä kerralla on minun mielestäni naurettavia. Naiselta kysytään viimeiset menkat. Mitä VI***A se niille kuuluu? Eihän ne ole lääkäreitä. Koska teit raskaustestin? Huokaus. Oletko, varma että tämä mies on lapsesi isä eli toisin sanoen oletkos antanut jollekin muulle miehelle? Tupla huokaus. Koska ehkäisy on jätetty pois? Tähän vois veistellä ihan pokalla, että kortsu petti niin tässä tulos. Koska kerroit tälle miehelle raskaudesta?

Isäehdokkaalle kysymykset on mielestäni helpompia. Koska sait tietää raskaudesta? Tunnustatko tämän lapsen omaksesi? (Miksi sitten siellä tunnustamassa ollaan jos ei tunnustakaan? Resurssien viemistä.) Ymmärrätkö, mitä tunnustaminen tarkoittaa? Suomeksi: lapselle saa antaa isän sukunimen ja lapsella on oikeus isänsä perintöön.

Hurjia huhuja liikkui aikanaan, että kysyvät melkein jopa asennon, jossa lapsi on saanut alkunsa.

Nykyisin pitäisi avioliitossakin mennä tunnustamaan lapsi, koska niin monella on käynytkin pieni yllätys kun on käynyt pettämässä. Tai ovat avioliitossa, mutta kummatkin käyvät vapaasti naapurin housuissa.

Parisuhteessa ja avoliitossa ei siis loppujen lopuksi suoda sitä, että lapsia tehdään vaan ne pitäisi tehdä ainoastaan avioliitossa. Mitä niille, jotka eivät usko avioliittoon ollenkaan?

Kuinkas sitten ne naiset, jotka tekevät lapset ilman miestä? Esimerkiksi hoidoilla ja lahjoitetuilla soluilla. Heidän ei tarvitse mennä tunnustamaan tekoaan sitruunaiselle sosiaalitädille vaikka tekisi maailman täyteen lapsia. Tai semmoinen, joka tulee raskaaksi yhden illan jutusta ja päättää pitää lapsen, kasvattaa lapsen yksin ja todeta lapselle sitten joskus jotain hänen isästään.